lang pl lang en lang ru

SPOŻYWCZE

DIATOMIT W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM

 

DIATOMIT JEST NIESZKODLIWY DLA CZŁOWIEKA

Rozjaśnianie (zimowanie) woskowych olejów roślinnych - olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej kukurydziany

Podczas rafinacji olejów roślinnych stosuje się stosunkowo gruboziarniste frakcje ziemi okrzemkowej o wysokiej przepuszczalności Darcy. Im wyższa przepuszczalność, tym szybszy proces filtracji, ale substancje woskowate są sorbowane gorzej i odwrotnie.

Bardzo ważne jest, aby wybrać materiał o zrównoważonych właściwościach, aby z jednej strony nie było nadmiernych wydatków, a z drugiej strony akceptowalny wskaźnik filtracji, przy wysokiej jakości produktu końcowego.

 

Diatomit do filtracji jest w postaci proszku, stosuje się dwa rodzaje:

NDP-400; patrz SPECYFIKACJA fizyko chemiczne właściwości (aktywne)

i/lub

NDP-600; patrz SPECYFIKACJA fizyko chemiczne właściwości (aktywne)

 

zalety stosowania

1) Korekcja napojów

2) Zachowanie przejrzystości napoju

3) Zachowuje atrakcyjny wygląd przez długi czas

4) Usuwanie mętnych cząstek

5) Usuwanie zanieczyszczeń białkowych

6) Mikrobiologiczna stabilizacja właściwości napojów

7) nowoczesna technologia zapewnia powtarzalność produktu i jest nie gorsza pod względem

właściwości niż inne analogi

8) Marka Kvant NDP jest tańsza, około połowy

9) Brak zależności od wahań kursów walutowych

10) Gwarantowana jest jakość filtracji każdego rodzaju wina, piwa i innych napojów, syropów, itp.

11) Filtracja cieczy na wszystkich etapach cyklu produkcyjnego (od średniego do polerowania)

12) Nie zmienia smaku oraz wyglądu filtratu.